Plavanje krepi imunski sistem, povečuje telesno zmogljivost, zlasti krepi srce, pljuča, krvne žile, mišice, kosti in sklepe. Po daljšem plavanju je naše počutje prijetno izboljšano in sproščeno.

Rekreativno plavanje prispeva  k zmanjšanju tveganja za nastanek in razvoj številnih kroničnih degenerativnih bolezni in težav, ki nastanejo v tretjem življenjskem obdobju. Med drugim zmanjšuje vrednost slabih maščob v krvi, znižuje krvni tlak in pomaga pri uravnavanju telesne teže. Redno plavanje pomaga tudi pri urejanju krvnega sladkorja. S temi učinki plavanje preprečuje proces ateroskleroze krvnih žil.
Plavanje krepi imunski sistem, povečuje telesno zmogljivost, zlasti krepi srce, pljuča, krvne žile, mišice, kosti in sklepe. Po daljšem plavanju je naše počutje prijetno izboljšano in sproščeno.Vplivi plavanja na telo:

  • Krepi dihalni sistem. Zaradi pritiska vode smo pri plavanju prisiljeni močneje dihati, kar krepi dihalno mišičevje. Zaradi okrepljenega dihanja se tudi število pljučnih alveol poveča, kar poveča vitalno kapaciteto tudi do 20 odstotkov. Zato je dihanje mirnejše.
  • Krepi srčno-žilni sistem. Vodni pritisk pozitivno vpliva na delovanje srca, saj znižuje frekvenco utripa in zvišuje zmogljivost srca.
  • Ugodno vpliva na skeletni sistem. Pravilna tehnika, zlasti hrbtno plavanje, zmanjšuje težave s hrbtenico. Telo pa je v vodi tudi lažje, kar vpliva na razbremenitev sklepov. Prav to je za doseganje boljših rezultatov v postopku rehabilitacije po poškodbi ali pri hujšanju zelo zaželeno.
  • Enakomerno krepi mišice. Gibanje v vodi enakomerno oblikuje mišice celega telesa. Ortopedi tudi zatrjujejo, da plavanje ugodno vpliva na preprečevanje slabe telesne drže.
  • Termoregulacija. Razlika med telesno temperaturo in temperaturo vode je zadosten dražljaj za izboljšanje termoregulacije in odpornosti telesa brez škodljivih učinkov.

Rekreativna vadba za odrasle je namenjena vsem, ki bi radi razgibali svoje telo v družbi športnih navdušencev. Vadba v vseh skupinah poteka pod strokovnim vodstvom. V sproščenem vzdušju boste skozi leto osvojili in izpopolnili osnove vseh štirih plavalnih tehnik in izboljšali svojo vzdržljivost.

20221207_205350

Termin:
Ponedeljek  20:00 – 21:00
Sreda 20:00 – 21:00

Pričetek 4.10.2023

Vodja vadbe: Andraž Valcl

Program je sofininancirala Fundacija za šport.